Tips

Vintertid

Kanter, snags eller mitt i sjön?

Att hitta karpen under vintertid kan vara lite svårare men det krävs nästan för att kunna ha en chans att landa en vinter karp. Att lokalisera karpen denna tidpunkt går före allt annat som beten, riggar och annat man brukar mixtra med för att utöka chanserna.
Vintertid slösar inte karpen energi i onödan utan väljer oftast en plats att uppehålla sig där den kan känna sig trygg och inte behöva röra sig så mycket samt hitta födan den behöver. Födan för karpen spelar stor roll vintertid dock inte lika mycket och ofta som under varmare perioder men att den inte äter är helt fel.
Val av plats är absolut det du ska lägga din tid på under denna period, väljer du fel plats för att vara smidig och bekväm kommer du mest troligt blanka hela passet kvittar hur mycket du mäskar eller skiftar pop ups.
Då karpen rör sig mindre blir det svårare att lokalisera dom och hitta aktiv fisk. Spendera lite tid att och försök läsa av vattnet innan du bestämmer vart du ska sätta dig, nu så här års vistas karpen i områden där den inte behöver slösa energin.
Alla vet vi att karpen gillar värme så under denna period brukar oftast fisken uppehålla sig just där det är någon grad varmare som in/utlopp, vass ruggar, snags eller öar.
Detta är ställen som håller naturlig föda året runt och karpen kommer inte vara långt borta. Födan är trots allt en viktig faktor för fisken vintertid men i mindre mängd dock kommer karpen hålla sig i närheten för att spara på energin.
Har du hittat en sådan plats eller vet så är det ett självklart val att prova på.

Vind och Sol. Vad är viktigt?

De flesta karpfiskare pratar mycket om vind hur man ska följa den osv.
Självklart är vinden en viktigt faktor men tidigt på året har vi rätt kalla vindar och dom är inte att föredra. Nu uppehåller sig fisken mestadels där det är som varmast, temperatur är A-O tycker jag vid vinterfiske.
Blåser det kalla hårda vindar så börja med att leta i lä vikar, områden med skydd för fisken och grunda områden som får direkt sol när den väl tittar fram.
Grunda områden i kombination med fint väder är en personlig favorit för mig vintertid, tänk på att kasta ut och förbered allt innan solen börjar steka så du slipper skrämma solande fisk som redan är på plats.
Temperaturen styr i stort sett allt denna period så försök vara så effektiv som möjligt under de korta ljusa timmarna. De första mörka timmarna kan var heta då luften blir kallare än vattnet så packa inte ihop så fort solen försvinner.


Plats val

Platsen är verkligen viktigt när man inriktar sig på karp.
Äldre karpar kan oftast ha vanor, genom att titta tillbaka på tidigare fångster av större äldre karpar så fångas de oftast på samma plats och liknande beten fast att där är mycket annat att välja på eller andra vikar i sjön.

Jag har också några egna dammar med karp och kan där se tydligt att där är alltid en grupp med större fiskar som oftast håller sig på samma områden året runt oftast där mindre fisk inte visar sig eller håller till samt fiskare som kommer åt att fiska på.
I större vatten är det såklart svårare att lokalisera fisk osv, där brukar jag försöka hitta en plats med mycket naturlig föda som musslor och sedan mäska enbart med boilies under hela vintern eller lågsäsong när man inte fiskar för att få igång dom på platsen så dom känner sig säkra.

När du gör detta och då kommer på våren för första gången så brukar det oftast ge bra utdelning, tänk på att platsen helst skall ligga intill ett grund med anslutning till djupare vatten runt 3 meter.
Dessa platser har funkat bra på våren i större sjöar samt att du kan fortsätta fiska på samma plats när det blir varmare.Utrustning

Först och främst tänk alltid på att fiska med så säkra riggar för fisken som möjligt!
Rätt utrustning är en stor faktor när det gäller att rikta in sig på stor karp.
Jag använder och håller fast vid starka och pålitliga komponenter för du vill aldrig vara i den situationen där du förlorar en karp på grund av dålig utrustning.
Till huvudlina skulle jag använda så stark lina som du kan komma undan med oftast runt 20lbs både korda och gardner har riktigt fina linor. Just nu använder jag mig av GTHD från garnder 18lbs för vanlig distans till 15lbs för längre distanser.
Det viktiga med linan är att den skall tåla en och annan vända genom näckor, vass och liknande samt vara så följsam i kast som möjligt. Kordas linor är mer tåligare samt sjunker bättre men är mycket sämre i kastegenskaperna.
Vass krok och en följsam tafs som du kan använda i PVA bags eller med vanlig stringer är att föredra, brukar inte hålla på med olika och nya riggar utan jag håller mig till det som funkat för mig.

Om du använder leadclip system eller liknande så rekommenderar jag att använda så stort sänke du kan komma undan med, själv kör jag oftast inte under 2.5oz och det är för att jag vill att kroken ska penetrera fiskens mun direkt vid ett take. Vid fiske med ett mindre sänke kan karpen lättare lyfta hela riggen för att spotta ut den eller skaka av den vilket leder till att kroken inte sätter sig ordentligt eller inte alls i mitt tycke.Beten

Att välja rätt bete kan vara en misär idag, det finns gott om bra beten på dagens marknad det gäller bara att hitta ett du gillar, det är väldigt lätt att ryckas med kompisar eller betesreklam idag.
Betet är också en stor faktor när man riktar in sig på karp, det kan spela en stor roll och vara en av de främsta orsakerna till att du lyckas till slut.
Mäska ditt swim eller mäsklplats konsekvent med bete alltid speciellt under de kallare månaderna, detta ger dig en klar fördel även om du inte ska fiska just denna helg eller dag.
Vissa säger att frukt/nöt är bra vinterbeten och det är det också, dock ska du inte vara rädd för att prova något riktigt stinky när det är kallt, oftast när det blivit kallare i vattnet har jag fått de större fiskarna på lite mer fisk/fruktiga beten och mer men mindre fiskar på tigernötter, majs och andra söta boilies.
Själv gillar jag att fiska med boilies och använder inte mycket av pellets och partiklar då det oftast drar till sig mindre fisk och andra arter för den delen.
Min fisketid vid sjön är väldigt begränsad tyvärr och man vill ju klart ha så stor chans som möjligt för ett lyckat fiske.Stor fisk

När jag riktar in mig på större fisk finns det ett par tillvägagångssätt som jag använder.
Den ena är att hitta "kända" stora fiskar i olika sjöar eller dammar/sjöar som har producerat stora fiskar innan vilket oftast är lättast.
Ta tid på dig att välja rätt plats försök sitta där du ser fisk eller tecken på naturlig föda.
Efter man hittat en plats man trivs med brukar jag försöka fånga så mycket fisk som möjligt efter bra med mäskning inte bara karp utan allt som kan tänkas hugga på metoden jag väljer att köra, på så sett får man en liten bild av vad som håller sig nere på djupet. Samtidigt kan du trimma riggar och beten efter dina önskemål och vad som verkar ge mest fisk i just detta vatten för det skiljer oftast från vatten till vatten.
Efter en tid ser man oftast vad som drar in de större individerna och där har du din chans, visst kan du komma till ett vatten o slunga ut en pva bag och landa sjöns största individ, ibland har man tur det är dock en annan sak att fortsätta lura de större gång på gång.
Nu när du väl börjat landa fisk i detta nya vatten och börjat förstå deras rutter höjs också ditt självförtroende samtidigt både för riggar, beten presentation mm vilket lyfter din mentalitet som man behöver mycket av i detta fisket.Trägen vinner

Mentalitet är en stor del av att fånga karp, eftersom du i allmänhet fiskar svenska sjöar som oftast har lång tid mellan huggen vilket kan göra att det spökar i våra nerver.
Det viktiga att komma ihåg är att hålla fast vid vad du vet som fungerar, det värsta du kan göra är att börja byta riggar och försöka mäska upp en ny plats under själva passet.
Nej det kommer inte funka varje gång, men det är just det som är karpfiske vi är väldigt drivande över lag och alla duktiga fiskare blankar också. Nyckeln är att lära sig av blankpassen ibland är det dom man lär sig mest av det driver dig bara att försöka ännu hårdare till nästa gång.
Rätt plats i kombination med bra presentation samt förtroende för det du gör räcker längre än vad du tror.
Tro på dig själv!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar