Egla Fishery


Egla sportfiske "startades" 2012 av mig och min vän som hade ett intresse för flugfiske. Egla har fyra dammar 2.5 hektar respektive 3 hektar samt två mindre och är grävda för ca 25 år sedan. Dammarna har använts som sportfiskedammar och odlingar för kräftor förr i tiden.
Ägs av Egla B&B som driver ett vandrarhem på marken med en del betesdjur och närodlat som inriktning.
När vi fick ta över för några år sedan valde vi att ha flugfiske och spinnfiske i större dammen och mete i  den mindre i nuläget sköts dammarna enbart av mig och ägaren.

Idag är större dammen och flugfisket nerlagt då intresset hos min kollega försvann. Vi har nu använt den större dammen till att gå och stalking fiska på stor gräskarp annars har där inte fiskats något sedan vi stängde ner rengbågsfisket 2015.

Vi vet idag att där simmar en del karp, braxen, ruda, ål och gädda men det är karpen som är mest vanlig i den stora dammen. Tanken är att öppna denna damm 2018 för vanligt dygnsfiske eller bokningar.
Två swim kommer göras i ordning under 2018 som kommer vara tillgängliga för bokning. Vi har toalett och dusch tillgängligt för våra gäster och kommer även att erbjuda färska beten och end tackle för våra gäster när vi öppnar.
Vi hoppas kunna se många fina fiskar från denna ofiskade pärla, provfisken vi har haft efter andra arter i dammen har visats sig vara rätt unikt då det simmar storfisk reg på ål, ruda, braxen, gräskarp, gädda och karp i samma damm.

Den mindre dammen har vi haft som syndikat och det är den än idag och där är vi 20 medlemmar i dagens läge. Där har vi fiskat rätt frekvent och har rätt bra koll på vad som simmar där i.
Fisken växer snabbt och rätt mycket på ett år för att vara en liten damm. Vissa individer har lagt på sig nästan 3 kg på ett år vilket är helt galet.
Vi har fångat braxen över 5 kg, gräskarp och vanlig karp över 10kg och man brukar kunna ha rätt roligt fiske under en helg.

På våren vaknar karpen till liv rätt snabbt så vinterfisket kan vara riktigt hett i båda dammarna.
Annars brukar fisket vara lite klurigt då dom har så mycket att äta i vattnet som håller mycket kräftdjur, iglar och olika sniglar vilket kan göra att fisket blir riktigt tjurigt de varmare månaderna.
Våren 2018 kommer vi att släppa i ca 100 nya individer i systemet från Aneboda fiskodling för att försöka få igång de äldre fiskarna och få lite nytt liv i dammarna.

Tanken med Egla är att kunna erbjuda lite lättare karpfiske för nybörjare och yngre förmågor samt till de som inte har möjlighet att fiska flera dagar i rad eller för de som vill ha lite action fiske efter ett långt avbrott etc.
Vi har inte många action vatten i Sverige i dag och kan jag nästan påstå att vi är ensamma om att kunna erbjuda det vi kan till våra beökare.

Bjuder på några bilder här nedan...

Lasse med en av gräskarparna från stora dammen detta var även största fisken som landats i systemet 2017

Lasse med en 10+ Fjälla

Gräskarp 14+

Kent med en gammal fjälla på 9+

En av de mindre braxarna från dammen

Fjällis från lilla dammen 10+

Snygg spegel från lilla dammen 10+
Snygg liten ruda

En välfylld fjälla till Mr Erps

Mr Erps med ännu en fjälla 10+

Borg med en yngre fisk från systemetIntresserad av att komma och fiska i Egla?
Kanske är intresserad av ett medlemskap i syndikatet?
Skicka mail till eglasportfiske@live.se så återkommer vi med information så snart vi kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar